Greek

Γιατί μια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για θύματα της οδικής κυκλοφορίας (WDR) συνενώνει δράσεις σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλες τις ηπείρους του κόσμου την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των πολλών εκατομμυρίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις και στις οικογένειες τους και κοινότητες, καθώς και για την απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: πληρώματα ασθενοφόρων & πυροσβεστικής, τροχαίας  και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα τραυματικά επακόλουθα του θάνατου και του τραυματισμού στο δρόμο.

Γιατί υπάρχει μια ανάγκη για αυτήν την ημέρα;

 Οι  θάνατοι και οι τραυματισμοί στο δρόμο είναι αιφνίδια, βίαια, τραυματικά γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων είναι μακροχρόνιες και συχνά μόνιμες. Κάθε χρόνο,  εκατομμμύρια  νέοι τραυματίες και πενθούντες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου προστίθενται στα αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν  μετά από μια τροχαία σύγκρουση.

Το βάρος του πένθους και της απελπισίας που βιώνεται από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων είναι ακόμη μεγαλύτερο,επειδή πολλά από τα θύματα είναι νεαρά, επειδή πολλές από τις συγκρούσεις   μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί, και επειδή η μέριμνα για το θάνατο και τον τραυματισμό από τροχαίο στα θύματα και τις οικογένειές είναι συχνά ανεπαρκής, ανάλγητη και ακατάλληλη για την απώλεια της ζωής ή της ποιότητας ζωής.

Αυτή η ειδική Ημέρα Μνημης προορίζεται για να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων  για δημόσια αναγνώριση της απώλειας τους και του πόνου τους (δες   Messages & Thoughts from victims).

Η ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους όσους εργαζονται για την πρόληψης των συγκρούσεων  ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους   μια και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για να σταματήσει η ανθρωποθυσία.

Ιστορία της Παγκόσμια Ημέρας

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τα ίδια τα θύματα του δρόμου.

 Από το 1995, μια Πρωτοβουλία ΜΚΟ Θυμάτων του Δρόμου υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR, δραστηριοποιείται αυτή την Ημέρα (που ξεκίνησε από την RoadPeace του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993) – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα όταν εντάχθηκαν και ΜΚΟ από την Νότια Αφρική, την Αργεντινή και το Ισραήλ.

Σύνδεσμος για την Παγκόσμια Ημέρα:

http://www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/activities/remembrance_day_handbook/en/index.html

 

Π.Ο.Υγείας και ΟΗΕ προωθούν την παγκόσμια αναγνώριση

Το 2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φιλοξένησε μια συνάντηση ΜΚΟ που υπερασπίζονταν τα θύματα του δρόμου  και συζητήθηκε η αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον ΟΗΕ. Η αυξανόμενη υποστήριξη του Π.Ο.Υ.  και το κάλεσμα κατά τη διάρκεια του Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2004 για μια παγκόσμια ημέρα κατά την οποία να επισημαίνετε το κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων   σε παγκόσμιο επίπεδο   οδήγησε στην υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον  ΟΗΕμε το ψήφισμα 60/5 που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 2005 ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα ττων συγκρούσεων της κυκλοφορίας   και τις οικογένεις τους». Τα κράτη μέλη και η Διεθνής Κοινότητα κλήθηκαν  να αναγνωρίσουν αυτή την ημέρα.

Σύνδεση με δικτυακό τόπο WHO:

http://www.who.int/roadsafety/remembrance_day/en/index.html

Τα αρχεία  αποδείκνύουν την αύξηση του αριθμού των αντιπροσωπευομένων  χωρών  κάθε χρόνο, όπως και η σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας στο Facebook (σύνδεμος από την αρχική σελίδα) και η έρευνα στο Διαδίκτυο.

 

 

Επίσημη υποστήριξη

Πολιτικοί σε πολλές χώρες έχουν εκφράσει ήδη υποστήριξη για την Παγκόσμια Ημέρα  ποικιλοτρόπως (δείτε Official Recognition – Parliaments & Governments), ενώ σε δύο ηπείρους – Ευρώπη και Αφρική – ψηφίσματα να υιοθετηθεί η παγκόσμια ημέρα εγκρίθηκαν το 2011 τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: σχετικά με το σημείο 12 στο

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0408+0+DOC+XML+V0//EN

όσο και η Διάσκεψη της Αφρικανικής υπουργών μεταφορών: το σημείο 5, σελ. 5 στο

http://au.int/en/dp/ie/sites/default/files/AU-TPT-MIN-Decl-LUANDA-EN.pdf

Η απάντηση των κυβερνήσεων του κόσμου στην πρόσκληση του ΟΗΕ για την επίσημη αναγνώριση της Παγκόσιας Ημέρας Μνήμης  θα δώσει σήμα για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα των κινδύνων στο οδικό δίκτυο και του περιορισμού των τροχαίων δυστυχημάτων, και  η δέσμευσή τους σ αυτό το σκοπό ελέγχεται συστηματικά  από τις  ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων και την προαγωγή της οδικής ασφάλειας.

Η ελληνική κυβέρνηση ανγνώρισε την Ημέρα Μνήμης στις 23/12/2011

Σύνδεσμος για την αναγνώριση:

http://sostegr.files.wordpress.com/2011/12/thymata-troxaion.pdf