Skip to content
Poster_WDR_2020_Albanian
Offline

#WDoR2020, Kosovo

Pristina Rruga Eduar Lir nr 158 Prishtina 10000 Albania

AMRKS

#WDoR2020
Këtë vit për herë të gjashtë Kosova i bashkohet shteteve nga mbarë bota të cilat shënojnë Ditën Botërore për Përkujtimin e Viktimave në Trafikun Rrugor.
Sot kaluan 25 vite nga dita kushtuar kujtimit të viktimave të trafikut rrugor, ku edhe filloi të vëzhgohej ndërkombëtarisht, për dhjetë vitet e para nga Federata Evropiane e Viktimave të Trafikut Rrugor (FEVR). Organizatat e shumta anëtare të FEVR-it duke përfshirë RoadPeace nga Mbretëria e Bashkuar në vitin 1995 prezantuan për herë të parë këtë Ditë. Me mbështetje të fortë nga OBSH dhe anëtarët e UNRSC, Shtetet anëtare të OKB miratuan Rezolutën 60/5 të Asamblesë së Përgjithshme të OKB më 26 tetor 2005, duke bërë thirrje për një Ditë Botërore vjetore të Përkujtimit për Viktimat e Trafikut Rrugor, si një ditë e veçantë e duhur dhe e dedikuar për viktimat e aksidenteve në trafikun rrugor po edhe për familjet e tyre ”.
Objektivat e WDoR 2020 janë të sigurojë një platformë për viktimat e trafikut rrugor dhe familjet e tyre që:
• Të kujtoj të gjithë njerëzit e vrarë dhe të lënduar rëndë në rrugë;
• Të pranoj dhe të mirëpres punën thelbësore të shërbimeve të urgjencës;
• Të tërheq vëmendjen ndaj përgjegjësive ligjore ndaj fajtorëve në rastet e vdekjeve dhe lëndimeve nga aksidentet në rrugë;
• Avokoj për mbështetje më të mirë për viktimat e trafikut rrugor dhe për familjet e viktimave;
• Promovoj veprime të bazuara në fakte për të parandaluar apo eventualisht ndaluar vdekjet dhe plagosjet e mëtutjeshme në trafikun rrugor.
Edhe sivjet sikurse viteve tjera në Kosovë aktivitetet në shkallë vendi zyrtarisht nga FEVR-i aktivitetet koordinohen nga Asociacioni Kosovar i Motorizimit AMRKS dhe Kolegji Tempulli si anëtare të FEVR-it. Aktivitetet mbështeten edhe nga partnerët e Forumit të Kosovës për Siguri në Rrugë. Tash e gjashtë vite rregullisht aktivitetet tona janë prezantuar edhe në kalendarin zyrtar të WDR-së.